måndag 17 mars 2014

Tips på vad man kan tänka på när man skriver en låt

Skriva låtar


Hur skriver man då en egen låt? På den frågan finns ingen pantentlösning utan alla sätt är bra. Här kommer dock några tips om hur man kan gå tillväga.
  • Skriv inte för svåra grunder med för många takt eller ackordsbyten. Försök att hålla er till en melodi eller ett riff i början. Prova att hitta en struktur i låten som fungerar.
  • Hitta på en text till melodin. Försök att få refrängen att lyfta.
Nu arrangerar eller - sätter vi ihop låten. Hur ska låten börja? Vilka ska spela i första versen? Behöver vi en brygga innan refrängen? Ska båda gitarrerna spela likadant?

En låt kan bestå av följande delar:
  • Intro. Ska fånga lyssnarens intresse. Låtens början.
  • Vers. Låtens grund. Kan vara lite återhållsam.
  • Brygga. Bygger upp mot refrängen.
  • Refräng. Låtens klimax. Det är här folk fastnar för låten.
  • Solo. Fyller ut låten.
  • Stick. Ska ge låten lite variation.
  • Outro eller Slut. Hitta ett slut som passar låtens stil. Tight som om någon rycker ut sladden, eller också flyter den ut i tystnad. Sätten att sluta en låt är många. Bara fantasin sätter gränser.

UPPGIFT Göra egna låtar i grupp

När?

Under två hela lektionstillfällen kommer ni som går i åttan eller nian att jobba i grupper.  Ni kommer spela upp, antingen för klassen eller för mig, under det tredje lektionstillfället.


Var och hur?


  • I era grupper ska ni skriva en egen låt, om ni går i åttan får ni, om ni vill, välja en låt som redan finns.
  • Låten ska innehålla vers och refräng. 
  • Ett tips på bra sida att hitta låtar på är: http://www.ultimate-guitar.com/
  • Gruppen väljer själva vilka instrument de ska använda sig av, men tänk på att dela vänskapligt med de andra i klassen.  
TIPS! På bloggen finner ni enklare gitarr och piano-ackord. De finner ni bland de tidigare inläggen.

Varför?

Kursplanen i musik säger att...

 Genom undervisningen i ämnet musik ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
  • spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer.
  • skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.

Kunskapskrav för betyget A...

Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med god säkerhet rytm och tonhöjd. Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med god tajming samt ackompanjera på ett ackordinstrument med passande karaktär och byter då ackord med gott flyt. Eleven anpassar sin stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst och instrument pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.

onsdag 5 mars 2014

P.P Låtanalys

Som ni känner till, så ska en eller två elever spela upp en låt i början av varje musiklektion. Anledningen till varför ni ska göra det och vad det är jag bedömer då ni gör er låtanalys finner ni i denna pedagogiska planeringen.

Vad ska ni göra?

I början av varje musiklektion ska en eller två elever spela upp en valfri låt (inspelad låt) för klassen. Därefter ska eleven/-erna. analysera låten och ställa frågor till sina klasskamrater. Exempel på vad man kan ha med i analysen finner ni på bloggen under fliken "låtanalys-vad ska jag tänka på?"

Varför ska ni göra det? 

Kursplanen i musik säger...  




Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna till musik.

Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att uppleva och reflektera över musik. Elevernas erfarenheter av musik ska utmanas och fördjupas i mötet med andras musikaliska erfarenheter. Därigenom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar sina kunskaper om och förståelse för olika musikkulturer, såväl den egna som andras.

analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.


Hur bedöms ni? 

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9

Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas. Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen. Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.